willekeurige foto

News Nieuwtjes

Johan en Jolijn gaan trouwen

op een geheime locatie

Onderstaand is nieuws van een andere organisatie.

RSS Source

  Linux - wat is het?

  Herman Cuppens

  Mag vrij verdeeld en gekopieerd zonder toestemming van auteur.

  Verdere vragen en suggesties

  Kommentaar, vragen en suggesties mogen gemeld worden aan Herman Cuppens, <cuph@yahoo.com>.

  Important

  Zie ook mijn nieuwe pagina X-intro!

  Voor termen die onbekend zijn, zie http://www.whatis.comhttp://www.whatis.com  Chapter 1. Inleiding en situering

  Meer en meer hoor en zie je "Linux", in weekbladen, op het internet, bij computerclubs. Waarom? Wat is het en zit er wel iemand op te wachten? Of is dit pure hype? Zeer summier probeer ik deze vragen hier te beantwoorden.

  Vooruit - geen verder gedraal dus. Nog 1 opmerking : dit schrijven geeft de status aan van Linux op dit moment, en dit kan snel wijzigen - zeker bij Linux.


  Wat is Linux

  Linux is een besturingssysteem dat lijkt op - en compatibel is met - Unix, maar geen gebruik maakt van code van zijn voorgangers. Hierdoor is er een groot scala van reeds beproefde Unix-software beschikbaar die uitstekend werkt onder Linux. (Feitelijk wordt de term Linux hier gebruikt voor het geheel van kernel met bijhorende (GNU-)utilities - zoals meestal impliciet bedoeld wordt. Strikt genomen is Linux echter enkel de kernel.)

  Linux is vooral bekend van zijn implementatie op standaard-pc's en klonen, maar er zijn vele versies voor onder andere

  • Alpha-processor van Compaq (voorheen Digital)

  • Sparc van Sun

  • Intel-processoren : van i386 tot en met (meerdere) Pentium(s)

  • AMD-processoren

  • Cyrix-processoren

  • Motoralo 680x0

  Kortweg : van laptop tot parallel (Beowulf-clusters), van i386 tot Pentium II , dit zijn allen mogelijke Linux-machines.

  In feite is Linux een herschrijven van de funktionaliteit van Unix , geschikt voor populaire gebruikers-systemen.

  Nu zal je denken : Wie zat daar nu op te wachten? Wat maakt Linux dan speciaal, met al die aandacht in de media ?


  Linux sex-appeal

  Wat Linux uitzonderlijk maakt, zijn onder andere :

  • Linux is zogenaamde "freeware", d.w.z. dat de code VRIJ is : je mag zelf zoveel wijzigingen aanbrengen als je wil, zonder auteursrechten te schenden. Vervolgens mag je deze nieuwe versie ook opnieuw verspreiden. Let op : "FREE" betekent hier iets anders dan "gratis". De enige restrictie is dat je geen restricties mag opleggen indien je zelf wijzigingen uitvoert en verdeelt.

  • werd niet ontwikkeld volgens 'conventionele' methoden, maar door honderden mensen, verspreid over heel de wereld werden bijdragen geleverd aan de code, die via het Internet dan weer verspreid werd.

  • de Linux-kernel is zeer stabiel met standaard ingebouwde netwerk-mogelijkheden.

  • Welwillende, behulpzame aanhangers bij problemen. Uiteraard moet dit vrijwilligerswerk niet vergeleken worden met commerciele ondersteuning. Daarnaast beginnen momenteel sommige bedrijven zich te richten op zo'n commerciele ondersteuning.


  Chapter 2. Linux bij de groten

  Nadat Netscape is begonnen om zijn software te ontwikkelen volgens het "bazaar" model van Linux, vindt dit meer en meer bijval van grote namen uit de informatie-technologie.


  Open source bij IBM

  Steeds meer grote bedrijven schenken aandacht aan het fenoneem Linux en/of zijn bijhorende applicaties. Bedrijven als Netscape, Informix, en Oracle kondigden reeds produkten aan voor Linux. Ook IBM doet meer en meer zijn duit in het zakje met o.a. recent

  • Apache : Apache is een freeware web-server die vooral onder Linux gebruikt wordt door ISP's. (Internet Service Providers). IBM werkt samen met het oorspronkelijke ontwikkel-team om verbeteringen aan te brengen. Daarnaast heeft IBM inmiddels een Apache-versie voor het AS/400 platform.

  • Jikes(TM) is een compiler om Java-source om te zetten naar bytecode die als "Open Source" ontwikkeld wordt bij het IBM Research Center. Zie http://www.ibm.com/research/jikes Voorheen was er reeds een binaire Linux-versie beschikbaar, maar nu (07 dec. 1998) is de code dus vrij beschikbaar. Linux is blijkbaar ook catalysator voor een nieuw model in de software-ontwikkeling. Zie hieromtrent de uiteenzetting van Eric S. Raymond in zijn tekst van "The Cathedral and the bazaar".

  • DB2 V5.2 beta is als dowload beschikbaar voor het Linux-platform op volgende locatie http://www.software.ibm.com/dl/db2linux. Dit kadert in het e-commerce segment, waar IBM met DB2 wil uitblinken. Linux wordt samen met Apache reeds veel gebruikt in ISP-omgevingen.

  • Op 1 maart 1999 zal IBM een aantal aankondigingen doen omtrent Linux. Vast staat reeds dat de low-end RS/6000 leverbaar wordt met Linux!

  • Lotus Domino zal produkten porten naar Linux, alhoewel zij vroeger steeds voldielden om dat niet te doen.

  Linux wordt dus stilaan ernstig genomen. Naar schatting zijn er momenteel +/- 7 miljoen gebruikers, alhoewel het natte vingerwerk is om dit te schatten, gezien er geen enkele registratie-plicht is of gekontroleerde distibutie.


  Chapter 3. Linux voor iedereen ?

  Gaat Linux - zoals sommigen voorspellen - de software-wereld domineren? Zal straks Linux op iedere Desktop draaien? Is Linux ook voor mij?


  Linux op de desktop

  Alhoewel Linux zeker ook geschikt is voor de desktop, en inmiddels over sterke Office-pakketten beschikt (StarOffice, ApplixWare etc.), lijkt het mij persoonlijk onwaarschijnlijk dat Linux op een schaalgrootte als Windows(TM) gebruikt zal gaan worden. Hoe fel ook de gebruikersvriendelijkheid verhoogt, Linux blijft technisch ge-orienteerd. Linux vindt immers zijn oorsprong en aanhangers vooral bij mensen - zowel professionals als hobbyisten - die met hart en ziel een technische oplossing voor hun probleem zoeken en deze oplossing willen delen met anderen. De integratie en het bruikbaar maken in een specifieke omgeving wordt verder overgelaten aan anderen of aan de gebruiker.

  De instap-drempel voor Linux blijft hoog : technische achtergrondkennis is onontbeerlijk volgens mij om te migreren van Windows naar Linux. Van de andere kant, kan je ook heel veel leren als je bereid bent om in technische materie te grasduinen. Het blijft een oeverloze discussie - zoals altijd - tussen hevige voor- en tegenstanders van de voornoemde systemen. Ik denk dat je wel kan stellen dat als je geen behoefte of plezier hebt in technische achtergrond, dat je beter blijft bij je huidige systeem.


  De sterke segmenten voor Linux

  Voor bepaalde markt-segmenten kan Linux met groot succes worden toegepast, en daarbij denk ik dan vooral aan

  • educatief: in het onderwijs kan dankzij Linux onder de motorkap van een werkend besturingssysteem gekeken worden.

  • nog in het onderwijs: met licht verouderde apparatuur kan een volwaardig netwerk opgebouwd worden en ge-experimenteerd met fire-walls, file- en printservers etc.

  • bedrijven met Unix-kennis in huis, kunnen zonder extra opleidingskosten Linux inzetten als bijv. intranet-server of zelfs domain-server voor Windows-clients(met Samba).

  • ontwikkelaars: ontwikkelaars die platform-onafhankelijk willen werken (bijvoorbeel Java of web-design) kunnen dit doen op een krachtige Linux-machine. Standaard zijn version-control pakketten meegeleverd bij bijna elke distributie.

  • andere: er zijn vele branches (vooral waar Unix traditioneel sterk was/is) waar Linux een goedkoop alternatief kan bieden.

  Alhoewel de aanschafprijs van Linux en nodige hardware ten opzichte van andere besturingssystemen een gigantische besparing lijkt, moet natuurlijk wel niet uit het oog verloren worden dat er geinvesteerd moet worden in :

  • de kennis-verwerving : voor mensen die geen Unix-kennis hebben, moet er heel wat geleerd worden. Dit kost voor een bedrijf tijd en geld. Voor een hobbyist die thuis een netwerk wil, speelt dit argument uiteraard niet.

  • beheer : iemand zal zich bezig moeten houden met beheer, maar dit geldt natuurlijk voor elk multi-user-systeem. Toch wordt dit vaak door kleiner bedrijven die beginnen met automatisering over het hoofd gezien.


  Hoe, waar nu naar toe? De HOWTO's.

  Voor degene wiens interesse ik heb aangewakkerd, is er goed nieuws. Een berg documentatie is beschikbaar over Linux in de vorm van HOWTO's. Dit zijn beschrijvingen per onderwerp over hoe je best in praktijk iets aanpakt, bijv. Hoe een grote harde schijf best indelen ? Een aantal zijn beschikbaar in meerdere talen (vooral Duits), maar het gros is in het Engels.

  Graag wil ik hier nog enkel startpunten meegeven, voor ieder die meer wil weten, alvorens zich onder te dompelen in de interessante en uitgebreide Linux-wereld :

  • INFOSHEET: dit is de "instap" info van "Zal het werken op mijn huidig systeem? enzovoorts.

  • LDP: het officiele Linux Documentation Project. Hier vindt U alle denkbare documentatie terug. Begin met INFOSHEET en Linux-FAQ en vanaf dan vindt U het ongetwijfeld zelf wel. Zoniet, staan er op het net duizenden mensen klaar om U te helpen. Tenminste als U zelf bereid bent om te helpen... welkom bij GNU/Linux.