willekeurige foto

News Nieuwtjes

Johan en Jolijn gaan trouwen

op een geheime locatie

Onderstaand is nieuws van een andere organisatie.

RSS Source

  Historiek en toekomst van X

  Op het Massachusetts Institute of Technology (MIT) begon in 1984 een onderzoek dat leidde tot de realisatie van het X Window System. In 1988 werd deze in handen gegeven van het MIT X Consortium. Onder de leden bevinden zich alle belangrijke computerfabrikanten. MIT heeft in het consortium onder andere de taak om de leveranciers-onafhankelijkheid te bewaken.

  De X-software is vrij beschikbaar voor iedereen. In de loop van de tijd zijn er een groot aantal versies en releases van X uitgebracht. Momenteel zitten we op versie 11, release 6 (X11R6).

  Van deze technologie bestaan er diverse implementaties, waaronder zowel commerciele als vrij beschikbare. Zoals meestal bieden de commerciele implementaties uitgebreidere ondersteuning van recente hardware.

  De meest bekende vrije implementatie voor het pc-platform is XFree86. Voor sommige nieuwere video-kaarten op pc werd door Suse een versie ontwikkeld die dan weer 'terug wordt gegeven' aan XFree86.

  In de toekomst zal X nog beter integreren met andere grafische omgevingen zoals Windows en het Web. Met de "Virtual Network-Computer" applicatie van "The Olivetti & AT-T Research Lab" VNC is het onder andere mogelijk om een Windows desktop te bedienen vanaf een Unix workstation (zoals Linux) onder X. Ook komen er nog steeds verbeteringen voor het X-protocol - zoals LBX (Low Bandwidth X) zodat over een gewone telefoonlijn X-sessies mogelijk worden. Nieuwe window managers die toelaten dat applikaties middels CORBA-componenten communiceren zijn volop in ontwikkeling (GNOME en KDE). Tegelijkertijd zijn er garanties dat X zijn openheid behoudt - kortom er is nog een mooie toekomst weggelegd voor X.