willekeurige foto

News Nieuwtjes

Johan en Jolijn gaan trouwen

op een geheime locatie

Onderstaand is nieuws van een andere organisatie.

RSS Source

  Handige hulpmiddelen

  Met wmconfig kan je als gebruiker een window-manager makkelijk opzetten met de applicaties die geinstalleerd zijn op jouw systeem. Beschikbaar bij RedHat (ik weet of dit ook bij andere distributies wordt meegeleverd).

  Emacs en Xemacs zijn veel gebruikte editors (en voor sommigen zelfs meer dan dat). Ze zijn bruikbaar onder tekstmode zowel als in grafische mode. In het laatste geval kunnen ze voor de meeste programmeertalen syntax-afhankelijke kleuren gebruiken (zogenaamde font-lock-mode).

  editres laat toe resources van een draaiend programma te bekijken en ventueel te wijzigen.

  Plaatje in de root window? Een plaatje op de achtergrond van X kan geeft een wat leuker gezicht dan die saaie grijze achtergrond. De Xserver gebruikt meer memory door het plaatje, kies daarom het plaatje niet te groot (een jpeg van 2 MB is erg groot :). Het programma ``xview'' kan allerlei formaten inlezen en converteren, dit programma kan ook gebruikt worden om een plaatje in de root window te zetten. Je kunt bijvoorbeeld op de volgende manier een plaatje in de background krijgen (zet dit in de ``.Xsession file'' voor de window manager): exec /usr/bin/X11/xv +root -rmode 0 /home/cuph/pics/linux-ball.png -quit

  Als je beeld "verschoven" staat op je scherm, kan je dit met xvidtune aanpassen. De output hiervan moet je dan opnemen in XF86Config om bij de volgende X-sessie hetzelfde resultaat te hebben.

  Het gebruik van fonts is ook een verhaal apart. Met xfontsel kan je kiezen uit families van fontnamen.

  Documenten worden vaak in de Unix-wereld als dvi (TeX Device Independent) of PostScript-formaat aangeleverd. Met behulp van respektievelijk xdvi en gv (ghostview) kan je deze dan previewen of gedeeltes ervan naar de printer sturen. Een alternatief voor de Acrobat Reader die ook beschikbaar is voor Linux, is xpdf die ook op een mindere krachtige pc nog bruikbaar is.

  Om plaatjes te manipuleren a la PhotoShop, kan je de bekendeGimp-applikatie gebruiken.

  Het gebruik van je computergeheugen, swapruimte en activiteit van de cpu wordt met behulp van programma's als xsysinfo, xcpustate.

  Uiteraard kan je ook MS-DOS draaien in een window met xdos. Hiervoor moet je wel vooraf DOSEMU geconfigureerd hebben.

  Er bestaan diverse screensavers zoals xlock en xscreensaver. Let wel, een screensaver laten draaien op een remote systeem kan een zware belasting voor het netwerk zijn (alle grafische output moet over het netwerk). Een "netwerk vriendelijke" methode is de optie "-logo" aan de Xserver meegeven, dan draait er een ingebouwde screensaver (van de Xserver) op de processor van de X terminal en gaat er verder niets over het netwerk.

  Daarnaast bestaan er heel wat "gadgets & games" zoals xeyes, xearth, xboing.Rond Kerstmis is het fijn om wat sneeuw en kerstboompjes op je desktop te toveren met xsnow.

  Figure 3-1. Diverse bekende X-clients.