willekeurige foto

News Nieuwtjes

Johan en Jolijn gaan trouwen

op een geheime locatie

Onderstaand is nieuws van een andere organisatie.

RSS Source

  Basisprincipes van X - het client-server model

  Een programma dat een grafische interface heeft die gebruik maakt van X heet een X-client.

  Het programma dat zorgt voor de besturing van het grafische scherm, en input-devices als muis en toetsenbord, wordtX-server genoemd. De server bevindt zich dus aan de kant van de gebruiker, de clients bevinden zich op systemen die misschien wel aan de andere kant van de wereld staan.

  X-clients en X-servers communiceren met elkaar via het X-protocol. Dit protocol wordt in de meeste gevallen gebruikt in combinatie met de TCP/IP protocollen, voor communicatie over een netwerk. (of IPC, Unix-sockets binnen 1 systeem).

  Een X-client kan bijvoorbeeld via het X-protocol aan een X-server vragen om een nieuw window te creeren, om een lijn te tekenen of een vlak te vullen met een bepaalde kleur, om zijn eigen window op te ruimen, enzovoorts. Evenzo kan de X-server aan een X-client melden dat de gebruiker een muisknop heeft ingedrukt in het window van de client, of dat deze een aantal tekens heeft ingetypt op het toetsenbord.

  Omdat de communicatie via het X-protocol loopt, kunnen client en server op verschillende systemen draaien die via een netwerk met elkaar verbonden zijn. Dit kan een lokaal netwerk zijn, maar ook het wereldwijde Internet. Zo zou je een programma op een zware IBM Risc-computer in Japan kunnen uitvoeren, met de display op een grafisch scherm op een Linux pc in Brussel. Hiermee willen we duidelijk maken dat X-toepassingen (clients) die op een bepaald systeem beschikbaar zijn, gebruik kunnen maken van een willekeurige X-server, als ze maar op enigerlei wijze met elkaar kunnen communiceren.

  Het X Window System is leverancier-onafhankelijk en X-clients en X-servers van verschillende makelij praten moeiteloos met elkaar: het X-protocol is immers gestandaardiseerd!

  Door dit client-server model kan je diverse combinaties aantreffen

  • een lokale X-server met meerdere lokale (of remote) unix-clients : de meest gangbare configuratie voor een thuisgebruiker.

  • X-terminals : (thin clients of nc-principe). Bekende leveranciers van X-terminals zijn NCD en Tektronix. Verder kan vaak een afgedankte pc dienen als X-terminal omdat de verwerking op een krachtiger machine draait. Alleen hier kan je al tal van varianten hebben met enkel een X-server op de thin-client, of alles op de server, afhankelijk van de voorradige computercapaciteit.

  • X-integratie : dmv. produkten zoals Exceed van Hummingbird kan je ook op Windows-applicaties in X draaien. Voor OS/2 zijn er al langere tijd X-servers beschikbaar.

  Figure 1-1. Gelaagde architectuur van X