willekeurige foto

News Nieuwtjes

Johan en Jolijn gaan trouwen

op een geheime locatie

Onderstaand is nieuws van een andere organisatie.

RSS Source

  Zalige zaterdag.

  Het mooiste van de zaterdagen, vond ik destijds, was dat mijn vader dan moest werken.

  Ik weet dat het ietwat cru klinkt, maar voor was mij de zomerse zaterdag zalig, want dan werd er "zwarte grond gereden".

  Die lag toen opgehoopt op de Elerweg, op een weide tussen de Neermolen en het huis van de familie Moonen.

  Ik herinner me dat we een keer over de kerkmuur, langs de beek op liepen, mijn vader met zijn werktas met boterhammen. Ik vroeg me toen in mezelf af of dat wel mocht ; zomaar op de omheinde kerkmuren lopen? Het zal wel mogen als vader dat doet. Daarenboven, was het zeker de kortse weg. Dan liepen we over een smal plankje om terecht te komen in de weides tegenover onze bestemming op de Elerweg.

  Aangezien er "zwarte", "ietwat minder zwarte" en "zwarte zwarte" grond in diverse hopen lag - indien U begrijpt wat ik bedoel - kortom, er waren dus verschillende kwalititeiten en afkomsten, moest bij voorkeur wat gemengd worden.

  Ook werd zo'n hoop wel eens bikkelhard, na verloop van tijd - en wie wil nu zwarte grond zo hard als beton ? Als ie een paar keer omgeschept was, leek het of de grond als het ware vers gemaakt was, zo los viel ie en je kon hem zelfs ruiken. En zelfs grijze grond, zag zo toch uiteindelijk redelijk zwart.

  Dus mocht ik, terwijl vader al een vracht naar de klant reed, alvast wat hoopjes losschrapen en mengen met het "machien".

  En soms stopten al eens meisjes die met de fiets langskwamen over het brugske van de beek, omdat ze perplex stonden : dat was dat menneke uit de school dat hun leeftijd had en dat reed daar met een "bulldozer"!

  Helaas vond ik altijd dat vader nogal vlug terug was van zijn rit en haatte ik de aankondiging van de voorlaatste rit - want dan had ik dus gedaan voor die zaterdag.

  Daarom ook hadden ze op zaterdag werken - tenminste wat mij betrof - nooit mogen afschaffen.

  Figure 2. Jongen in een oude Scania-Vabis (71?).

  Submenu