willekeurige foto

News Nieuwtjes

Johan en Jolijn gaan trouwen

op een geheime locatie

Onderstaand is nieuws van een andere organisatie.

RSS Source

  Het gouden knopje.

  Sommigen onder jullie herinneren zich vast een sprookje met "een gouden lokje". Neen, daar gaat dit stukje niet over - wel over een gouden knopje.

  In het midden van de console van bompa's vrachtwagen - op dat moment een donkergroene Scania Vabis L75 - met op de deur "Cuppens-Nies, Meststoffen - Kolen", stond er namelijk een klein glimmend knopje. Enfin, dit knopje intrigeerde me al jaren, want als pa hierop duwde, verbraken 165 pk's meteen de stilte.

  In de klamme ochtend - voor lange reizen vertrokken we meestal zeer vroeg - werd eerst de motorkap als een halve sandwich opengezwiert om olie en water te checken. Dat grote ding dat op een gigantische fluit leek, bleek later de luchtfilter te zijn.

  Was het een maandagmorgen, dan moest ik even mijn benen lichten, want in het weekend werd de batterij-sleutel omgedraaid. Vervolgens werd het peervormige sleuteltje ingedrukt en een groen en rood lampje lichtte op. Nu ging het komen : een korte druk op het gouden knopje en ik snoof de geur van uitlaatgassen van een koude dieselmotor. Dit was lang voordat kanker en dieseluitlaatgassen gerelateerd werden - en ik rook dat dus effectief graag. Het was het opwarmen voor een spannende, zwoele dag.

  Als we dan vertrokken, werd de eerste kilometers heel rustig gereden, vroeg geschakeld, want "dich begins toch auch niet drek es de oet bed kims volle bak - veur ne camion is det neet anders." - zei mijn vader toen ik vroeg waarom. En inderdaad las ik later ooit dat een motor moet warmgereden...

  Later, toen ik het leger eindelijk "in het echt" mocht rijden met de MUN-34 (munitie-vrachtwagen 135mm Houwitzer-granaten), paste ik dit ook toe. Toen maandelijks statistieken werden opgemaakt, bleek ik het laagste gemiddeld verbruik en de minste pannes van het wagenpark op mijn naam te hebben en werd ik (in mijn ogenhelaas - want exit vrachtwagen) gepromoveerd tot vaste chauffeur van toenmalig stafbrevethouder-kolonel Mertens. Maar ik wijk af - dat is een ander verhaal.