willekeurige foto

News Nieuwtjes

Johan en Jolijn gaan trouwen

op een geheime locatie

Onderstaand is nieuws van een andere organisatie.

RSS Source

  De DB2-familie.

  DB2 is altijd het relationele paradepaard geweest van IBM (die flink wat poen kostte) en het is dan ook ietwat verwonderlijk dat IBM DB2 voor Linux "weggeeft". Volgens eigen zeggen van IBM kan dit omdat het doelpubliek verschillend is voor de diverse DB2-produkten :

  Zo zijn er :

  • DB2 op OS/390 : dit is de "container" voor grote systemen zoals multinationals en banken die al jaren op het mainframe draait, maar de laatste tijd opnieuw flink in beweging is ( V3 is lang in gebruik geweest en recent stormden V4 en V5, en ondertussen V6 op ons af).

  • DB2 / AIX : dit is een versie van DB2 voor Unix-systemen (ook beschikbaar voor HP/UX en SCO).

  • DB2 / AS400 : de versie voor de populaire AS/400 die veel in middelgrote en grote ondernemingen wordt gebruikt.

  Vroeger waren dit aparte producten met hun eigen karakteristieken en eigenaardigheden : stored procedures waren bijvoorbeeld al lang mogelijk in DB2/AIX voordat ze beschikbaar werden in DB2 /OS390. Elk product had ook zijn eigen code-base aangepast aan de architectuur van elk platform.

  Sinds enige tijd is er sprake van een convergentie van deze systemen naar een gemeenschappelijke noemer "DB2 UDB" (Universal database). De funktionaliteit van alle DB2-produkten wordt nu beter op elkaar afgestemd, maar nuances blijven bestaan.

  De versie voor Linux is uiteraard gebaseerd op het DB2/AIX product en een DBA met ervaring op DB2/AIX heeft dan ook een stapje voor bij het opzetten van bijvoorbeeld nieuwe databases en clients. (catalog nodes en catalog database enz.)

  Daarnaast is er een opsplitsing (zoals bij vele andere Windows-produkten) naar stijgende funktionaliteit :

  • Personal Edition (low-end single-user)

  • Enterprise Edition.

  • Extended Enterprise edition

  Zoals U ziet, is er een waaier van producten en daarom spreekt IBM wel eens over de "DB2-family".

  Merkwaardig genoeg was deze versie voor Linux in eerste instantie bedoeld voor kleine ontwikkelaars en universiteiten, maar nu blijkt dat er enorme interesse komt vanuit het bedrijfsleven en ISP's. Je kan DB2 downloaden op de db2-site van IBM, maar dit raad ik eigenlijk af : je kan immers een gratis CD bestellen (met registratie uiteraard) en ik heb ze op deze manier na een doorlooptijd van 6 weken geduld thuis in de bus gekregen.

  De implementatie die voor Linux werd geleverd is zeer compleet en is niet een ingekrimpte versie - zoals wel eens gebeurd bij "gratis" professionele producten. Het is natuurlijk wel een Beta-versie en echte support kan je via IBM (nog) niet verwachten, maar er is wel een speciale newsgroup opgericht, waar mensen elkaar kunnen vinden en eventueel helpen bij problemen.

  Volgens IBM zelf zijn volgende items niet beschikbaar (uitREADME.linux)

  The following features are not supported for this beta:
  -DB2 Connect is not part of this beta. In other words, you cannot
  connect to DRDA compliant systems using DB2 for Linux.
  -Java stored procedures and Java user defined functions (udfs) are not
  supported.
  -Replication is not supported.
  -The Performance Monitor component of the Control Center is not available.
  -The DB2 for Linux beta runs in English only.
  -libdb2.so is not thread safe.
  =====================================================================
  ....
  =====================================================================
  * Linux is a trademark of Linus Torvalds

  Als je DB2 for Linux wil inzetten als database-server voor clients die op een andere machine draaien, moet je op deze clients ook de zogenaamde "CAE" (Client Application Enabler) installeren voor het betreffende platform. Zo kan je bijvoorbeeld onder Windows de CAE for Windows installeren (of op OS/2 - de OS/2 CAE) en vervolgens via ODBC de databases op de DB2-server benaderen (na het regelen van nodige authorisaties uiteraard).

  Als je met een webserver werkt (bijv. WebSphere) is het voldoende dat de webserver de DB2 machine kent (je kan dan databases benaderen met JDBC of nog beter SQLJ : embedded SQL in java). Je browser (of beter de machine waarop de browser draait) hoeft dan niet met de DB2-server te communiceren.