willekeurige foto

News Nieuwtjes

Johan en Jolijn gaan trouwen

op een geheime locatie

Onderstaand is nieuws van een andere organisatie.

RSS Source

  DB2 installeren.

  Het betreft hier een beta release en er zijn dus nog wat oneffenheden. Vooral bij het installeren moet je opletten om later problemen te voorkomen, maar daarover straks meer. Met de DB2-engine zelf heb ik nog geen problemen ondervonden en dat is uiteraard het voornaamste.

  Voor iemand die totaal geen achtergrond heeft van DB2, denk ik wel dat er veel gelezen moet worden, vooraleer je aan de slag kan. De documentatie op de CD kan geinstalleerd worden op je Linux-systeem en is zeer uitgebreid : er zijn zowel HTML-versies die je kan raadplegen in een browser als PostScript-files klaar om te printen : let wel als je deze uitprint, dit zijn enkele bomen.

  Zelfs als je reeds ervaring hebt met bijvoorbeeld MySQL, is er toch nog sprake van een redelijke leercurve. (DB2 kent in tegenstelling tot MySQL transakties, stored procedures, triggers en dies meer). Als je allen maar SQL wil leren, is DB2 wellicht wat een zwaargewicht. Wil je echt alle mogelijkheden van een moderne, betrouwbare Database leren kennen, dan is DB2 op Linux een droommachine.

  De hardware-eisen die IBM vooropstelt, zijn niet mals, maar inmiddels besef je wel dat je hier met een uitgebreid en heavy-duty product te doen hebt.

  • memory : 64 MB RAM

  • swap van 128 MB

  • +/- 120 MB vrije diskruimte onder /usr-partitie. Deze ruimte had ik zelf ook niet zomaar weg te geven en dus heb ik een link gemaakt naar een partitie waar ik nog heel wat ruimte vrij had.

   0 lrwxrwxrwx 1 root root 11 Feb 15 20:09 /usr/IBMdb2 -> /var/IBMdb2

  IBM heeft voor DB2 V5.2 als 'Linux-versie' een RedHat voor ogen met een 2.0.35 kernel (RedHat 5.1). Zelf draai ik DB2 naast een RedHat 5.2 distributie met een 2.0.36 kernel en glib 2.0.7). Andere versies kunnen werken, maar sommige geven problemen met name met de libraries-vereisten en benodigen wat 'hacking'.)